I tilfælde af separation eller skilsmisse skal I som beboere selv aftale, hvem af jer, der skal blive boende. Dette gælder uanset, om det kun er den ene af jer, som står på lejekontrakten.
Hvis din ægtefælle fraflytter boligen, har du selv ret til at blive boende.
Fortrin ved skilsmisse
Vilkårene for fortrin ved skilsmisse er klart defineret i loven:
Der er fortrin i op til 1 år forudsat, at den boligsøgendes børn under 18 år fortsat bor hos den anden af forældrene i en af boligorganisationens afdelinger i kommunen.
For boligsøgning ved fortrin ved skilsmisse, skal du være ansøger på www.boinord.dk. Vivabolig skal give dig fortrin ved skilsmisse.
I parforhold uden børn er der ikke mulighed for at få fortrinsret til at overtage en anden bolig i boligorganisationen.
Dødsfald
Hvis din ægtefælle dør, har du ret til at blive boende i boligen, uanset om du står på lejekontrakten.
Hvis din partner står alene på lejekontrakten og din partner dør, har du ret til at blive boende, hvis du i en periode på mindst 2 år umiddelbart forud for dødsfaldet har haft fælles husstand med partneren.
Den ene skal på plejehjem
Hvis din ægtefælle flytter på plejehjem, i ældrebolig eller i beskyttet bolig, har du ret til at blive boende i jeres bolig.
Hvis din partner står alene på lejekontrakten og din partner skal på plejehjem, har du ret til at blive boende, hvis du i en periode på mindst 2 år umiddelbart forud for flytningen har haft fælles husstand med partneren.
Kan min ugifte samlevende kræve at fortsætte lejemålet, hvis vores samliv ophører?
Hvis I har haft fælles husstand i mindst 2 år umiddelbart forud for samlivsophøret, kan I aftale, hvem der skal have ret til at blive boende i boligen, uanset hvem af jer, der står på lejekontrakten.
Vivabolig skal orienteres og I skal udfylde og underskrive en ”Fortsættelse-af-lejemål”-blanket.
Hvis I ikke kan blive enige om en aftale, kan der i særlige tilfælde, når der er mindreårige børn, blive tale om en afgørelse ved dom om, hvem der skal blive boende.